Coraz cieplejsze dni sprzyjają lekkim i orzeźwiającym daniom, które pomagają utrzymać energię, dobrą
kondycję i lepsze samopoczucie. Wraz z rozwojem mediów społecznościowych, wiele
przepisów na takie potrawy zyskało popularność i zainspirowało ludzi do
eksperymentowania w kuchni, a także odkrywania swoich nowych talentów.
Poniżej
znajdziesz kilka prostych przepisów na lekkie i zdrowe dania, które podbiły
serca użytkowników TikToka, Instagrama i Pinteresta.
Tosty z
awokado i jajkiem sadzonym
Awokado to
idealny składnik lekkiego i zdrowego dania, posiada wiele właściwości
odżywczych i leczniczych. Można je wykorzystać do tostów z kromką chleba
pełnoziarnistego. Awokado najlepiej rozgnieść widelcem i delikatnie skropić
sokiem z limonki. Na wierzchu można umieścić jajko sadzone. Danie jest bogate w
zdrowe tłuszcze, białko i błonnik.
Krewetki
na grillu z cytryną i czosnkiem
Krewetki są
doskonałym wyborem na letni obiad, w dodatku są niskokaloryczne i obfite w
białko. Owoce morza warto przygotować na grillu lub w piekarniku. W połączeniu
ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek,
stworzą wyśmienity oraz wyjątkowy smak.
Sałatka z
arbuzem, fetą i miętą
Ta sałatka to
doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku. Pokrojony arbuz, pokruszona
feta i świeża mięta tworzą idealne trio smakowe. Można dodać również trochę
czerwonej cebuli, limonki i odrobinę oliwy z oliwek. To lekkie danie jest nie
tylko smaczne, ale także bogate w witaminy i minerały.
Koktajl z zielonych
warzyw
Zdrowy
koktajl jest idealny na ciepłe dni, gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku
składników odżywczych. Warzywa i owoce dostarczają dużo wody, odpowiednio
nawadniając organizm. Wystarczy zmiksować zielone warzywa, takie jak: szpinak,
jarmuż i ogórek z soczystymi owocami, np.: jabłko, sok z cytryny. Warto dodać
trochę wody, aby delikatnie podkręcić smak – szczyptę imbiru. Koktajl dostarcza
organizmowi dużo witamin, minerałów i antyoksydantów.