Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Zaloguj przez FB

Zapomniałeś hasła?
Przypomnij hasło

Artykuł

obrazek do artykułu na forumopiekunki.pl

Przepisy na lekkie i zdrowe dania na ciepłe dni, które podbiły social media

Sprawdź kilka prostych przepisów na lekkie i zdrowe dania.

Dodano 07-06-2023 przez Admin K. w dziale Ciekawostki

Coraz cieplejsze dni sprzyjają lekkim i orzeźwiającym daniom, które pomagają utrzymać energię, dobrą kondycję i lepsze samopoczucie. Wraz z rozwojem mediów społecznościowych, wiele przepisów na takie potrawy zyskało popularność i zainspirowało ludzi do eksperymentowania w kuchni, a także odkrywania swoich nowych talentów.

Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na lekkie i zdrowe dania, które podbiły serca użytkowników TikToka, Instagrama i Pinteresta.

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Awokado to idealny składnik lekkiego i zdrowego dania, posiada wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Można je wykorzystać do tostów z kromką chleba pełnoziarnistego. Awokado najlepiej rozgnieść widelcem i delikatnie skropić sokiem z limonki. Na wierzchu można umieścić jajko sadzone. Danie jest bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik.

Krewetki na grillu z cytryną i czosnkiem

Krewetki są doskonałym wyborem na letni obiad, w dodatku są niskokaloryczne i obfite w białko. Owoce morza warto przygotować na grillu lub w piekarniku. W połączeniu ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek, stworzą wyśmienity oraz wyjątkowy smak.

Sałatka z arbuzem, fetą i miętą

Ta sałatka to doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku. Pokrojony arbuz, pokruszona feta i świeża mięta tworzą idealne trio smakowe. Można dodać również trochę czerwonej cebuli, limonki i odrobinę oliwy z oliwek. To lekkie danie jest nie tylko smaczne, ale także bogate w witaminy i minerały.

Koktajl z zielonych warzyw

Zdrowy koktajl jest idealny na ciepłe dni, gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku składników odżywczych. Warzywa i owoce dostarczają dużo wody, odpowiednio nawadniając organizm. Wystarczy zmiksować zielone warzywa, takie jak: szpinak, jarmuż i ogórek z soczystymi owocami, np.: jabłko, sok z cytryny. Warto dodać trochę wody, aby delikatnie podkręcić smak – szczyptę imbiru. Koktajl dostarcza organizmowi dużo witamin, minerałów i antyoksydantów.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Zaloguj przez FB

Zapomniałeś hasła?
Przypomnij hasło

Kalendarz wydarzeń