Dieta lekkostrawna, znana jest również jako „dieta łatwostrawna”, a to oddaje nam prawdziwą kwintesencję jej znaczenia. Polega ona na spożywaniu jedynie produktów, które podlegają łatwiejszym procesom trawiennym. Jest zalecana przede wszystkim dla osób zmagających się z chorobami, będących w okresie pooperacyjnym lub seniorów. Oczywiście, korzystać z niej mogą także zdrowe osoby.
Dzięki łatwiejszemu
trawieniu organizm może poświęcić więcej energii i „uwagi” na walkę ze
schorzeniem lub rekonwalescencję, a przy tym dobranie lekkostrawnych produktów
również pozwala dostarczyć organizmowi wszelkich potrzebnych składników
odżywczych.
Wbrew pozorom, dieta łatwostrawna jest łatwa do wdrożenia. Wystarczy jedynie zapoznać się z listą produktów lekkostrawnych. Są to m.in.:
· chude mięso oraz chude gatunki ryb;
· pieczywo jasne, chrupkie oraz drobne kasze,
biały ryż;
· mleko i produkty mleczne tj. jogurt
naturalny, kefir, mleko zsiadłe;
· jaja na miękko, ścięte na parze;
· dojrzałe (miękkie) owoce bez pestek i skórki;
· warzywa gotowane, przetarte, zmiksowane;
· masło, oleje roślinne;
· zupy, zupy kremy;
· kisiele, kompoty, galaretki owocowe,
biszkopty, musy, miód.
Przygotowanie potraw
również ma duży wpływ na długość jego trawienia. W diecie lekkostrawnej powinny
znajdować się potrawy gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii,
duszone, blendowane i nie przyprawione zbyt mocno. Także regularność
przyjmowania pokarmu ma znaczenie. Staraj się, aby od 4 do 5 posiłków było
spożywanych o tej samej porze, a ostatni z nich był zjedzony minimum 2 godziny
przed snem.
Na liście produktów
niewskazanych przy diecie lekkostrawnej znajdują się m.in. tłuste mięsa, tłuste
gatunki ryb, warzywa strączkowe, kapusta, cebula, smażone jaja, pieczywo
pełnoziarniste, owoce z pestkami, ostre przyprawy, napoje słodkie oraz
gazowane, alkohol, desery z dużą ilością słodkiego kremu. Podczas diety powinno
się, przede wszystkim, zrezygnować z potraw smażonych
Zwróćmy uwagę, że
tłuste ryby, które są niewskazane w lekkostrawnej diecie są bogactwem kwasów
omega-3, dlatego powinniśmy ją suplementować, albo włączyć do diety pamiętając
o zachowaniu odpowiedniej porcji. Jeżeli dieta trwa stosunkowo krótko można je
pominąć, jednak jeżeli dieta jest długotrwała pamiętajmy o włączeniu tłustych
ryb (np. łosoś, makrela) od czasu do czasu. Dotyczy to również innych produktów
tj. warzywa strączkowe, czy ciemne pieczywo, które nie należą do diety
łatwostrawnej, natomiast mogą występować w małych ilościach.